2021 Mart ayın başında resmi olarak yürürlüğe giren, Almanya Yeni Göç Yasası kapsamında, Alman hükümetinin vize başvuru dosyası ve mesleki denklik süreçleri için talep ettiği şart evraklardan olan, “Profesyonel Özgeçmiş ve Niyet Mektubu ”nu, istenilen standartlara göre uzman ik deneyimimiz ve yeminli mütercim tercüman kaşesi ile (-Almanca çalışmalarımızda-) hazırlayan İLK ve TEK kurum olarak Almanya iş fırsatları ile ilgilenen nitelikli iş gücüne servis vermeye devam ediyoruz.
Nitelik beyaz yaka iseniz, profesyonel İngilizce özgeçmiş ve ön yazınız da kabul görmektedir. Ancak iş arayışlarınızda bazı Alman kurumlar, Almanca özgeçmiş ve ön yazı talep edebilmektedirler.
[thrive_leads id=’6553′]
01 Mart 2021 Pazartesi tarihinde resmi olarak Almanya Federal Hükûmeti tarafından mecliste onaylanan ve yürürlüğe alınan kanun, Avrupa Birliği haricinden uzmanları Almanya yada ikamet ettirmeyi planlanmaktadır. 2021 Yeni göç yasası, bir çok yasal değişiklik oluşmuştur. İş arama vizesi koşullarındaki değişiklikler haricinde, bireylerin Almanya’da iş araması da basitleşmiştir. 01 Mart 2021’den önce Alman firmaların ilk seçenek olarak Almanya vatandaşlarına iş verme zorunlulukları vardı. Eğer iş konumuna uyan çalışanı Almanya vatandaşları içinden bulunmazsa, diğer seçenek olarak Avrupa Birliği vatandaşlarını işe alınabilmekteydi. Almanya Yeni 2021 Göç Yasası ile beraber eski koşullar değişmiştir.
İçindekiler
YENİ YASAYA GÖRE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ KİMLERDİR?
Mesleki eğitimi almış yetkin iş gücü, yasalarca onaylanmış bir mesleki eğitim tamamlamış kişiden oluşur. Fakat yetkin mesleki eğitimi Almanya dışı bir ülkede alınmış ise, vize müracaatından önce Almanya’daki yetkili eğitim kurumlarınca denklik söz konusu olup mesleki eğitiminin Almanya’daki mesleki eğitimi ile eş seviyede olup olmadığı tespit edilir.
Akademik eğitim almış yetkin iş gücü, Almanya’da bir yüksekokuldan mezun ya da denklik prosedürleri sonuçlanmış diğer bir ülkedeki yüksekokuldan mezun veya Almanya’daki yüksekokul diplomasına benzer diğer bir ülke yüksekokul diplomasına sahip bireylerdir. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan ya da düşük yetkin eğitim almış bireyler yasaya göre yetkin iş gücü kabul edilmez.
Yeni Göç Yasası Kimleri Kapsamaktadır?
Yeni yasa Avrupa Birliği haricindeki ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gelebilmelerine imkân sağlardır. Üniversite mezunu olmak veya meslek uzmanlıklarını belgeleyebilmek (Ustalık mezuniyet belgesi sahibi olmak gibi vb.) ve ilgili alanlarda en az bazı mesleki dallarında 2, bazı mesleki dallarında ise 2 seneden çok deneyimli olmak Almanya göç yasası için kabul için bir koşul olarak karşınıza çıkmaktadır.
ALMANYA YENİ GÖÇ YASASI ŞARTLAR NELERDİR?
Almanya göçmenlik yasasına bağlı olarak istenmekte olan evrak listesini kuruluşlardan sağlayabilirsiniz. Ancak Almanya Göçmenlik Yasası’nın 2 mühim koşulu vardır. Bunlar; Almanca dil becerisini belgelemek ve Almanya dışı bir ülkede alınmış olunan diplomanın denkliğini almak.
1. ALMANYA’DA EĞİTİMSEL DENKLİK
Yeni Göç yasasında iş bulma vizesi koşullarından birisi de, yabancı diplomaların Almanya denkliğini almaktır. Üniversite diplomanızın ya da meslek sertifikalarınızın denkliği için Almanya’daki sahasınız hakkında olan mesleki odalarına müracaat yapılması gereklidir. Almanya’da denklik prosedürleri için uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Denklik alma bürokratik süreleri eyalete, mezun olduğunuz bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir. Denklik almak yeni göç yasasındaki vize için gereken koşullardan biri olmakla birlikte bunun yanı sıra Almanya’da iş arayışınıza ve Almanya’ya taşındığınızda oturum prosedürlerinizde de işlerinizi çok basitleştirecektir. Denklik prosedürleri 2 ile 4 ay içinde sürmektedir. Bu süre bazen uzayabilmektedir. Denklik müracaatı ve harç ücretleri bölümlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Üniversite diplomalarınız ya da meslek sertifikalarınızın denkliğini gitmeden önce Almanya’da yaptırmış olmanız gereklidir. Almanya’da denklik prosedürleri sonunda mesleğinizin direk kabul edilmesi ya da koşullu kabul edilmesi sonucunda iş arayışınız ve Almanya’ya gittiğinizde iş değiştirmeniz gibi konularda yardımcı olacaktır.
DENKLİK ONAY SÜRECİ MALİYETLERİ
Denklik müracaatından onay süreçlerine kadar bütün denklik süreçlerinin aşağı yukarı 600 Euro bir maliyeti vardır. Bireysel müracaatlarda bu maliyet daha fazla artabilir. Buna ilave olarak, müracaat evraklarınin, çevirilerin, sertifikasyonun, ziyaret harcamalarının ve büyük ihtimalle telafi önlemlerinin ya da adaptasyon niteliklerinin satın alınması için ek maliyetler ortaya çıkabilir.
2. ALMANCA DİL BECERİSİ
Almanca öğrenmek, Almanya’daki iş hayatınıza hazırlanmak için atabileceğiniz en mühim adımlardan biridir. Çünkü çoğu firmate kullanılan dil Almancadır. Bir işe kabul almak için Almanca dil becerilerinizi belgelemek zorunda olmasanız bile, etkin olunan dil sınavları, iş müracaatları ve öz geçmişiniz için iyi bir adımdır. Gelecek planlarınıza bağlı olarak, kendi ülkenizde ya da Almanya’da dil kursları alabilirsiniz. Şunları yapabilirsiniz;
HEMŞİRELİK VE SAĞLIK MESLEKİLERİNDE İSTİHDAM
Almanya’da sağlık alanında hemşire olarak çalışmak istiyorsanız, Almanya haricinde kazanılan niteliklerin Alman denklik kuruluşu tarafından tanınması gerekir. Bu alanda Almanya’da çalışmak için ilaveten Goethe Enstitüsü ya da TELC sertifikalı enstitüler gibi tanınan bir kuruluştan dil yeterliliğinin kanıtı gerekmektedir. Federal vaziyete bağlı olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesine göre Almanca B1 ya da B2 nitelikliliği gerekmektedir.
EŞLER İÇİN ALMANCA
Almanca bilgisi, Almanya’ya taşınmak isteyen ve Almanya’da kalıcı olarak kalmak isteyenler ile Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn ya da İzlanda haricinden Almanya’ya gelecek eşler için oldukça önemlidir. Eşlerin Almanya’ya taşınması için genelde vizeye başvurmanız gerekir ve bunun için de Almanca hakkında nitelikliliği belgelemek gerekir. Bu durumda, ülkenizde esasen bir Almanca kursu almanız gerekiyor. Temel olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesinin A1 seviyesi bilgisi gerekmektedir. Örneğin, Goethe Enstitüsü’nde bu “Başlangıç 1” kursuna karşılık gelir. Tabii ki, dil kurstan bağımsız şeklinde de öğrenilebilir ve bu amaç için kabul edilmiş bir kuruluş ile sınava girebilirsiniz. TELC internet sitesinde daha çok sınav yapan kuruluş bulabilirsiniz. Eşlerin bir araya getirilmesi ile ilgili Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nden daha çok bilgi edinilebilir. Eşinizin Avrupa Birliği mavi kartı varsa, Almanya vizesi için müracaatlarda Almanca dil yeteneklerinizi kanıtlamanız beklenmemektedir.
ÖĞRENCİLER İÇİN ALMANCA
Almanya’da üniversitede okumak için Almanca dil becerilerini kanıtlamanız gerekir. Bunu yapmak için “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü için Almanca Dil Sınavı” (DSH) ya da “Yabancı Dil Olarak Almanca Sınavı” (TestDaf) alabilirsiniz. “Telc Deutsch C1 Hochschule” sınavını geçme belgesi, 12 Şubat 2021 tarihinden bu yana bir Almanca kursuna kabul için ön şart şeklinde de muteberdir. Uluslararası kurslar ve diğerleri için genelde İngilizce becerilerine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu durumda, direkt olarak üniversitenize danışmanız daha doğru olur.
İŞ İÇİN ALMANCA
İşyerinde günlük hayattan biraz farklı konuşursunuz. Müşterilerinize, iş arkadaşlarınızdan farklı davranırsınız. Ayrıca, her mesleğin bilmeniz gerekli kendisine has yöntem terimleri vardır. Tüm bunları profesyoneller için Almanca kurslarında öğreneceksiniz.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN ALMANCA
Bu kurslarda, çocuklarınız yalnızca Almanca öğrenmekle kalmaz, bunun yanı sıra yeni arkadaşlar da edinebilir. Normal dil derslerine ilave olarak, gençlerin Almanya’ya daha süratli adapte olmalarına yardım eden spor ya da kültürel etkinlik gibi çoğu boş zaman etkinliği vardır. Almanya’daki okullar çocuklarınızın Almanca öğrenmesini yardım etmektedir. Yerel okulunuza seçeneklerinizi problem. Çocuklarınızı okula ya da anaokuluna nasıl yerleştireceğimizi Çocuk Bakımı ve Okul Sistemi ve Zorunlu Eğitim bölümünde bulabilirsiniz.
ALMANYA’DA HANGİ MESLEK KONULARINDA İHTİYAÇ BULUNMAKTADIR?
Almanya’da hangi meslekilere ihtiyaç duyulduğunu ve Almanya’daki hangi eyaletlerde daha fazla ihtiyaç olduğu her ay analiz edilip en yenilenmektedir. Almanya’da istatistiklere göre ortalama 1.6 milyon iş alanında açık mevcuttur. Almanya’daki iş ilanlarını kontrol edebilirsiniz.
Sağlık Alanı: Doktorluk, Hemşirelik ve diğer sağlık mesleki dalları
Mühendislikler: Almanya’da teknoloji odaklı çoğu firmate boş pozisyonlar mevcuttur. Tüm sektörlerde mühendis açığı vardır. Ancak bilhassa mekanik, otomotiv ve elektrik mühendisliği alanlarında yeni işe alımlara acil ihtiyaç vardır. Almanya’da “mühendis” ya da “danışmanlık mühendisi” iş unvanını kullanmak istiyorsanız, Almanya’da diplomanızın yeterliliğine denkliğini denkliğinizi almanız gereklidir.
Akademisyenler ve bilişim sektöründe uzman olarak çalışanlar
Birçok işçilik alanında Almanya’da meslek uzmanlığı olan mesleki dalları.
İş Arama / Bulma Vizesi
Yurt dışı iş aramak için, oturma izni müracaatında bulunarak, yetkin uzmanların Almanya Konut Yasası’nın 20 (1) ve (2) bölümü uyarınca bir iş bulmasını sağlamakta. Aşağıdaki maddelerden Almanya’ya giriş yapmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
ALMANYA İŞ ARAMA / BULMA VİZESİ MÜRACAATI İÇİN GEREKLİ OLANLAR NELERDİR?
Mesleki ya da akademik eğitimi tamamladığınızı gösterir belgeler.
Almanya’da tanınmış aktiviteleriniz, bir Alman denkliği ile karşılaştırılabilir. Herhangi meslekte, örnek olarak sağlık işletmelerinde çalışmak istiyorsanız, profesyonel lisans gereklidir. Onay süreçlerinin nasıl çalıştığını “iletişim” bölümünde bulabilirsiniz.
Mesleki eğitiminiz varsa, Almanca çalışma nitelikliliğinizi kanıtlamanız gerekir. Kural olarak, “Diller için Ortak Avrupa Referans Çerçevesi ”nin (GER) dil seviyesi B1 gerekmektedir.
İş aramak için gittiğinizde Almanya’da kaldığınız bütün süre boyunca geçiminizi sağlayacağınızı kanıtlayabilirsiniz, zira bu zaman süresince ücretli istihdam izniniz yoktur. Güvenli bir geçim kaynağının kanıtı olarak, örnek olarak, banka hesap blokesi gereklidir.
İŞ ARAMA VİZESİ ŞARTLARI
İş müracaat belgelerinin kusursuz resmi kurumların talebine göre hazırlanması
Diploma denklik kontrollerinin yapılmış olması ve Almanya’da denklik prosedürlerinin yapılmış olması
Dil yeterlilik evraklarının (varsa) olması
İş deneyimini gösterir belgelerin hazırlanması (yeni mezunlar da müracaat yapabilir)
Başvuru dilekçelerinin kusursuz hazırlanması
Blokeli hesapta 6 aylık geçim parasının gösterilmesi (Adayın Almanya’da sponsoru varsa blokeli para gösterilmesi gerekmeyecektir)
Konaklama – ikamet evraklarının hazırlanması
İş arama planı ve faaliyet dosyasının hazırlanması
Almanya Yeni Göç Yasası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1.Soru: Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası ile 1 Mart 2021’de onaylanan yasa farkı var mıdır?
Cevap: Farkı yoktur. Bu yasa yetkin mesleki sahiplerini Almanya’ya Göç’ü sağlanmakta. Almanya Yeni Göç Yasası Türkçe ’ye tercüme edilirken, “Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası” şeklinde de karşınıza çıkabilir.
2. Soru: Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü vizesi ne kadar süre kullanım koşulu ile verilmektedir?
Cevap: Nitelikli iş bulma vizesi altı ay süre ile verilmektedir.
10 Responses
iş bulmak için almanyada çalışmak için gitmek istiyorum .
bildiğim meslekler;
tekstil ( terzi)
kaynakçı
kamyon soforlüğü
cnc torna tesviye lise mezunuyum diplomalarım var
garsonluk yapabilirim
Yılmaz bey Almanya ‘da çalışmak için bizlere ulaşabilirsiniz. İletişim : [email protected] ve 0850 333 6215
Elektrik elektronik (%100 ingilizce) mühendisiyim. 2 yıl iş tecrübem var. 29 yaşındayım. Yurtdışında çalışmak istiyorum. Ne yapabiliriz
Cihan bey Almanya ‘da çalışmak için bizlere ulaşabilirsiniz. [email protected] ve 0850 333 6215
Slm su tesisat ustasıyım tüm belgeler var ve ayriyeten tır şöförüyüm onunda tüm belgeler var yurt dışında çalışmak istiyorum ne olursa olsun fark etmez saygılar sunarım. 05326752668
Endüstriyel elektrik teknisyeniyim, 14 yıllık iş tecrübem var. Orta seviyede ingilizce biliyorum. Yurt dışında çalışmak istiyorum 33 yaşındayım
Merhaba, 25 yaşındayım, hiçbir iş tecrübem yok, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler mezunuyum. Almanya’da mesleki eğitim almayı veya kendi alanımdaki işlerde çalışmayı hedefliyorum. İngilizce seviyem B1. Ne yapabilirim, yapamaz mıyım?
14.02.1975 Almanya doğumluyum. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili Eğitimi mezunuyum. Yani Almanca öğretmeniyim. Almanya’da çalışabilmek için desteğe ihtiyacım var. Birçok okula başvuru yaptım, ama EU vatandaşı olmadığım için hep olumsuz dönüş alıyorum. Öncelikle birsekilde Almanya’ya gidebilmem gerekiyor ve oradayken iş aramam daha kolay olur sanırım. Bu konuda nasıl destek verebilirsiniz?
merhaba, 26 yaşındayım a1 almanca yeterlilik sertifikam var. Üniversitede işletme mezunuyum. Almanyada çalışmak istiyorum. Ne yapabiliriz?
Mrhblr.işe ihtiyacım var çalışmak icin Almanya’ya gitmek istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim ben eşim ve bir yaşında kızıma yardım edebilir misiniz yoksa acliktan ölcz.