Başvuru işlemleri sırasında yaşanan olumsuzluklar nedeni ile Malta vize başvurusu olumsuz olarak sonuçlanabilmektedir. Başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olan birçok faktör bulunabilmektedir. Malta vizesi ret nedenleri aşağıda verilen nedenlerden dolayı gerçekleşebilmektedir.
- Başvuru Evraklarının Eksik veya Yanlış Verilmesi: En çok rastlanan ret nedeni olan başvuru evraklarının eksikliği veya güncel olmaması sorunudur. Konsolosluğa teslim edilen evrakların güncel olmasına ve istenenlere uygun olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda verilen belgelerin doğru olmamasından kaynaklanan ret işlemleri de oluşmaktadır. Belgelerin doğruluğu son derece önemlidir. Ve yanlış ilgi verildiği zaman ret işlemi ile kalmayıp uzunca bir süre vize verilmemektedir. Belgelerin doğruluğu bu yönden oldukça önem arz etmektedir.
- Seyahat Amacından Kaynaklı Vize Reddi: Seyahatin amacına uygun kanıtlayıcı bir belgenin başvuru evrakları arasına konulmamış olmasından dolayı ya da konulmuş olan belgenin inandırıcı nitelik taşımamasından kaynaklı vize reddi oluşabilmektedir.
- Ekonomik Şartların Yetersizliğinde Kaynaklı Vize Reddi: Başvuru belgeleri arasına konulmuş olan gelirinizin yetersiz görülmesi durumundan vize reddi yapılabilmektedir. Banka hesaplarınızda yapmış olduğunuz işiniz ve mal varlıklarınız dışında şüpheli para giriş çıkışının olduğu durumlarda da vize reddi yapılabilmektedir.
- Kamu Güvenliği Nedeni ile Vize Reddi: Başvuran kişinin kamu düzenini bozacak, güvenlik zafiyeti olan tutum ve davranışlarda bulunmuş ve siciline işlenmiş ise vize başvurusu ret cevabı alabilmektedir.
- Sağlık Sigortası Nedeniyle Vize Reddi: Başvuru işlemleri sırasında sağlık sigortası yaptırıldığına dair belgenin bulunmaması yani sağlık sigortasının yapılmamış olması vizenin ret cevabı ile sonuçlanmasına neden olmaktadır.
- Kişinin Ülkesine Geri Döneceğine Dair Kanıtının Olmaması: Başvuru evrakları arasında gidiş- dönüş biletlerinin yer alması gerekmektedir. Sadece biletler değil ülkesinde yaşadığı yere dair ikametgâh bilgileri, çalıştığı iş, iş yeri izin belgesi gibi belgeler ile seyahat sonrası ülkesine geri döneceğinin garantisini vermesi gerekmektedir. Bu gibi belgeler verilmediği ya da yetersi olduğu durumlarda Malta vizesi başvuru süreci olumsuz sonuçlanabilmektedir.
Yukarıda verilen durumlar ile karşılaşıldığı zaman Malta Konsolosluğu tarafından yazılı bir şekilde vize reddi bildirilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için başvuru talep dilekçesinin ve istenen evrakların doğru, güncel ve herhangi bir eksik olmadan hazırlanıp Malta Konsolosluğu’na verilmesi gerekmektedir. Vize başvuru işlemleri reddedilen kişilerin bu başvuru durumuna itiraz dilekçesi verebilme hakkı vardır. Ret itiraz dilekçesi, vize başvuru sonucu olumsuz sonuçlandığı günden itibaren 8 gün içerisinde Malta Konsolosluğuna verilebilmektedir. Hangi konudan ret alındığı verilen yazılı ret bildirisinde yer almaktadır. Ret bildirisinde yer alan konu düzeltildikten sonra itiraz dilekçesi verilmektedir. Bu şekilde de herhangi bir olumlu sonuç alınamadıysa Malta vizesi başvuru süreci tekrarlanabilmektedir.