Vize başvuru belgelerini hazırlamanın yolu gidilecek ülkenin prosedürlerine göre hareket etmektedir. Vize başvuru evrakları hazırlama vize alımı için en önemli işlemdir. Başvuruların sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için vize evraklarında herhangi bir eksiklik bulunmamalıdır. Türk vatandaşları, yurt dışına ülkelerine seyahat edebilmek için evrak prosedürlerini yerine getirmelidir. İstenen evraklar arasında yurt dışına çıkmaya dönük ortak evraklar bulunmakla beraber ülkelere göre değişen durumlar söz konusu olabilir. Başvuru sahibinin bağlı olduğu meslek grubuna göre istenen belgelerde değişiklikler olabilmektedir. Tüm evraklar, vizeye başvurulacak ülkenin kriterlerine göre hazırlanmalıdır.
Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Vize başvurusunda gereken evraklar Türk vatandaşlarının yurt dışına çıkış izni alabilmeleri için büyük öneme sahiptir. Vizeye tabi olunan ülkeler tarafından birtakım belgelerin hazırlanması ve o şekilde başvurulması istenir. Vize başvuru dosyası içerisinde tüm belgeler, eksiksiz olarak bulunmalıdır. Yurt dışı ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının hazırlamaları gereken ortak evraklar şunlardır:
- Vize Talep Dilekçesi: Vize Talep Dilekçesi, bazı ülkeler tarafından özellikle istenmektedir. Başvuru sahibi tarafından ilgili ülkenin konsolosluğuna hitaben ve elle yazılmış olması gerekir. Seyahat amacının ne olduğu, ne kadar kalınacağı gibi kritik bilgiler, dilekçe içerisinde yer almalıdır. Temel olarak vize başvurusu yapan kişilerin göçmen olmadıklarının ispatı olan bir evraktır.
- Vize Başvuru Formu: Ülkeden ülkeye farklılık gösteren Vize Başvuru Formu bulunur. Pek çok kendi vize prosedürleri doğrultusunda formların doldurulmasını ister. Vize başvurusu için form doldurma, başvuru işlemlerinin başlangıcı niteliğindedir Gidilecek ülkeye ve tercih edilen vize türüne bağlı olarak formlarda farklılıklar olur.
- Pasaport: Seyahat tarihinden sonra minimum 6 ay daha geçerliliği bulunan pasaportun bulunması gerekir. Gerek vize işlemlerinde gerekse ülkelere girişlerde kullanılan temel belge pasaporttur. Güncel pasaportla beraber eskilerinin de kişinin yanında bulunması önerilir. Pasaportlarda eksik sayfaların bulunmaması ve yıpranmış olmaması önemlidir.
- Kimlik Fotokopisi: Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi, her vize başvurusunda istenen temel belgelerdendir.
- Biyotmetrik Fotoğraf: Biyometrik fotoğrafların kriterleri ülkelere göre değişim gösterebilir. Genel olarak arka fonu beyaz olan ve başvuru sahibinin yüzünün net şekilde belli olduğu fotoğraflar istenir. Fotoğraf boyutları değişken olabilmekle beraber en yaygın olarak istenen 3,5 cm*4,5 cm ebatlarında 2 adet fotoğraftır.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat Sağlık Sigortası, yurt dışı seyahati boyunca oluşabilecek sağlık problemleri açısından bir güvence niteliğindedir. Bu nedenle çoğu ülke tarafından zorunlu tutulan bir prosedürdür. 30.000 Euro teminatı bulunan ve sağlık giderlerini kapsayacak olan sigortaların seyahatten önce yaptırılması gerekir.
- Uçak Biletleri ve Otel Rezervasyonları: Gerçekleştirilecek seyahatin türüne bağlı olarak konaklama bilgileri ve gidiş dönüş uçak biletlerinin sunulması gerekir. Bazı ülkeler için yalnızca rezervasyonların gösterilmesi yeterliyken bazıları direkt satın alınmasını talep edebilir. Seyahat tarihleri içerisinde konaklama yapılacak yerlerin belgelerle sunulması önemlidir. Gidiş dönüş uçak biletleri ise gidilecek ülkede temelli olarak kalınmayacağını gösteren kanıt niteliğindedir.
- Mesleki Durumu Gösteren Belgeler: Başvuru sahibinin mesleki durumu, hazırlanacak evrakları doğrudan etkilemektedir. Çalışan kişilerin çalıştıkları kurumlarla alakalı bilgileri, işverenlerin ise şirket belgelerini sunmaları gerekir. Meslek durumunu gösteren belgeler, seyahat süresince masrafların karşılanabileceğine dair güvence niteliğine sahiptir.
- İkametgah Belgesi: İkametgah Belgesi, başvuru sahibinin yerleşim yerini gösteren evraktır. Her ülke için geçerli olmamakla birlikte bazı ülkeler tarafından istenebilmektedir. Başvuru gerçekleştirecek olan kişiler e-Devlet üzerinen ikametgah belgesi edinerek dosyaları içerisine koyabilir.
- Nüfus Kayıt Örneği: Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, başvuru sahibinin ailesine dair bilgileri içerir. Çocuk, eş, kardeş ve diğer aile üyeleriyle alakalı bilgiler nüfus kaydında yer alır. Bazı ülkeler, başvuru sahibinin yurt dışında yaşayan akrabaları varsa bu durumu kontrol amacıyla isteyebilir.
- Banka Hesap Dökümleri: Ülke konsoloslukları tarafından seyahat edecek kişilerin hesaplarında belirli tutarda para olması istenir. Prosedürlere bağlı olarak TL veya döviz cinsinden belirli miktarda para banka hesabında görünmelidir. Banka hesap dökümlerinin güncel olarak sunulması önemlidir. Aksi takdirde güncelliği bulunmayan belgeler, kabul görmeyeceğinden başvurular olumsuz yanıtlanabilir.
Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Vize başvuru formunun nasıl doldurulacağı konusunda başvuru sahipleri bilgilendirilmektedir. Seyahat gerçekleştirilecek ülkelerin konsolosluk veya büyükelçilik resmi internet siteleri üzerinden vize başvuru formları yayınlanmaktadır. Vize başvuru evrakları hazırlama ile alakalı bilgiler, resmi ve güvenilir kurumlardan alınmalıdır. Formlar, belirli dönemlerde güncellendiğinden en güncel olanını temin ederek doldurmak önemlidir.
Bazı ülkeler, vize başvuru formlarının online olarak doldurulmasını uygun görürken bazılarında çıktısının alınarak el ile doldurulması istenir. Örneğin Amerika vize başvurularında başvuru formu, elektronik ortamda doldurulabilmektedir. Ülkeler üzerinden başvurulacak vize türüne göre formlarda farklılık olabilmektedir. Bu nedenle doğru vize türünü ifade eden formların ilgili kurumların resmi sitelerinden edinilmesi gerekir. Vize başvuru formu doldurulurken dikkat edilecekler şunlardır:
- Vize Başvuru Formu, vize başvurusu için başvuru sahibiyle alakalı olarak en detaylı bilgileri içeren evraktır.
- Başvuru formlarında kişisel, ailevi, mesleki gibi pek çok bilgi istenmekle beraber bu alanlar doğru şekilde doldurulmalıdır.
- Formlara yalan beyan, eksik bilgi gibi durumlara yer verilmemeli ve her bilginin birbiriyle tutarlı olmasına dikkat edilmelidir.
- Başvuru sahibinin pasaportunda yer alan bilgiler ve formda ilgili kısımlara yazılanlar birbirini tutmalıdır.
- İstenen tüm bilgiler, detaylı şekilde verilmeli ve eksik nokta bırakılmamalıdır.
- Başvuru sahibine güncel olarak ulaşılabilecek adres, telefon numarası gibi bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir.
- Doldurulacak olan başvuru formunun başvurulacak vize türüne uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Günümüzde tüm Schengen ülkeleri için Vize Başvuru Formu doldurma şartı bulunmaktadır. Schengen vizesi almak isteyenlerin vize başvuru formlarını eksiksiz şekilde doldurulması gerekir. Bunun yanı sıra Amerika ve Kanada gibi ülkeler Schengene dahil olmadığından kendi vize başvuru formlarına sahiptir. Her ülkenin güncel vize prosedürleri, konsolosluk resmi internet siteleri üzerinden takip edilmeli ve buna göre işlem yapılmalıdır. Vize başvuru formunda verilen bilgilerin birbiriyle tutarsız olması veya diğer teslim belgeleriyle uyuşmaması halinde başvuruların reddedilmesi yüksek bir olasılıktır.
Bir Yanıt
avusturya eş birleşimi vizesi için evrakları dosyaya hangi düzende koymamız gerekiyor