fbpx

Vize Başvurusu Şahsen Yapılır Mı?

Vize başvurusunun şahsen yapılıp yapılmayacağı konusu ülkelerin vize prosedürleriyle ilişkilidir. Vize başvurularında parmak izi verilmesi zorunlu olduğundan kişinin kendisinin bulunması gerekir. Şahsen vize başvurusu yapmak için ülkelerin vize prosedürlerinin bilinmesi önemlidir. Bazı ülke Konsoloslukları, doğrudan başvuru kabul etmemekle beraber resmi kuruluşlar üzerinden vize başvurularını almaktadır. İlgili ülkenin prosedürünün ne olduğu ve işleyişin nasıl olacağı vize başvurularında önem taşır. Evrakların hazırlanması, başvuru formlarının doldurulması gibi işlemler hassas olduğundan başvuru sahipleri profesyonel vize şirketleriyle çalışmayı tercih etmektedir.

Vize İçin Konsolosluğa Gitmek Gerekir Mi?

Konsolosluğa vize için gitmenin gerekip gerekmediği seyahat edilecek ülke ve başvurulacak vize tipine göre değişmektedir. Uzun süreli ulusal vizeler için başvuruların doğrudan Konsolosluklara yapılması istenebilmektedir. Fakat Büyükelçilik ve Konsolosluklar, özellikle belirli zaman dilimlerinde çalışma yoğunluğuna sahip olabilir. Bu anlamda vize başvuru randevularının ileri tarihlere atılması durumuyla karşılaşılabilir. Konsolosluklar, resmi olarak yetki verdikleri kuruluşlar üzerinden başvuruların yapılmasın izin verebilmektedir. Belgelerin teslim edilmesi, vize ücretlerinin ödenmesi gibi süreçler o kurum üzerinden ilerlemektedir. Başvuru sahibinin aksi belirtilmedikçe işlemler sırasında orada olması önemlidir.

Vize başvuru prosedürleri, ilgili ülkenin hükümeti tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle başvuru için nereye gidilip gidilemeyeceğinin araştırılması önem taşımaktadır. Konsoloslukların resmi internet sitelerinde vize başvurularıyla alakalı güncel gelişmeler yer almaktadır. Başvuru gerçekleştirilmeden önce gelişmelerin takip edilmesi ve vizenin nasıl alınabileceğinin araştırılması gerekir. Başvuru belgeleri teslim edildikten sonra Konsolosluk tarafından belge talep edilebilir. Bunun yanı sıra başvuruda eksik noktalar kalmış ise başvuru sahibi yüz yüz görüşmeye çağrılabilir. Tüm bu durumlarda başvuran kişinin şahsen bulunması önem taşır.

Vize Almanın Şartları

Vize almanın koşulları ülkelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat başvuruların sağlıklı olması için genel anlamda sağlanması gereken şartlar bulunur. Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler, Schengen prosedürleri üzerinden işlemleri yürütebilmektedir. Ülkelere bağlı olarak vize alma şartlarında farklılıklar olmaktadır. Ülkelerin vize talepleri incelenmeli ve bu taleplere uygunluk sağlanmalıdır.

Vize almanın şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yurt dışı seyahati gerçekleştirebilmek için geçerlilik süresi bulunan ve yıpranmamış bir pasaporta sahip olmak,
  • Seyahat edilecek ülkenin istemiş olduğu tüm vize evraklarını eksiksiz olarak sunmak,
  • Başvuru esnasında parmak izi taramasından geçmek,
  • İlgili ülkeye göre vize harç ücretlerini ödemiş olmak,
  • Başvurulacak vize türüne göre vize başvuru formlarını eksiksiz doldurmak,
  • Başvurularda eksik, yalan ve hatalı bilgi aktarımı yapmamak,
  • Vize başvuru randevularının seyahat tarihinden an az 15 gün önce alınması.

Genel hatlarıyla beraber tüm ülkeler için aynı vize koşullarının geçerli olduğu söylenebilir. Fakat Schengen vizesi alacak olanlar ilk giriş yapacakları ülkenin Konsolosluğu üzerinden vize almalıdır. Schengen vizesi, AB ülkelerine seyahat hakkı sunmuş olsa da hangi ülkeden giriş yapılacaksa vizenin oradan alınması gerekmektedir. Ülkelere bağlı olarak istenen finansal durumu gösteren evraklar veya kimlik belgelerinde küçük farklılıklar olabilmektedir.

Vize Nereden Alınır?

Vizenin alınacak yer ülkelerin resmi olarak atadığı kurumlardır. Devletlerin dış temsilcilikleri, yabancıların ülkelerine girebilmeleri için vize uygulamasına sahiptir. Vize başvuru sürecinde vizelerin onay alıp alamayacağına karar veren kuruluşlar, ülkelerin resmi makamlarıdır. Vize alınabilecek yerler şunlardır:

  • Büyükelçilik Konsolosluk Bölümü
  • Başkonsolosluk
  • Konsolosluk
  • Fahri Başkonsolosluk
  • Fahri Konsolosluk

Bazı ülkeler vize başvurularını resmi kurumlar üzerinden halledebilmektedir. Aracı kurumlar sayesinde başvuru sahiplerinin doğrudan Konsolosluklara gitmesine gerek yoktur. Konsolosluklara şahsen vize başvurusu yapmak yerine belgelerin teslim edilmesi, parmak izi verilmesi gibi işlemler kurumlar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Seyahat edilecek ülkeye vizenin nasıl alınacağı hakkında güncel olarak bilgi sahibi olunmalıdır. Vize belgelerinin eksiksiz tamamlanması ve randevunun zamanında alınması başvuruların önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Vize İşlemlerinde Gerekli Evraklar

Vize işlemleri için gereken belgeler kişilerin gidiş nedenine, kalış süresine ve seyahat edilecek ülkeye bağlı olarak değişir. Kişinin mesleki ve finansal durumunu kanıtlayıcı evraklar talep edilebilmektedir.

Vize işlemleri için istenen belgeler şunlardır:

  • Son 3 ay içerisinde çekilen, güncel ve 3,5 cm*4,5 cm ebatlarında biyometrik fotoğraf,
  • Seyahatten dönüş süresinden minimum 6 ay daha geçerli olan, yıpranmamış güncel pasaport,
  • Seyahat edilecek ülkeye ait olan prosedürlere uygun şekilde doldurulmuş Vize Başvuru Formu,
  • Göçmen olunmadığının kanıtı niteliğinde olan, seyahat planlamasını aktaran ilgili ülke Konsolosluğu’na hitaben yazılan Vize Başvuru Dilekçesi,
  • Ülkelere göre değişebilmekle beraber bütün seyahat süresini kapsayan Seyahat Sağlık Sigortası,
  • Seyahat masraflarını karşılayabilecek ekonomik duruma sahip olduğunu ispatlayan güncel banka hesap dökümleri,
  • Seyahat edecek kişinin mesleki durumunu kanıtlayan evraklar, öğrenciyse öğrenci belgesi ve işveren ise vergi levhası vb. dökümanlar,
  • Bütün aile bilgilerini kapsayacak olan Nüfus Kayıt Örneği,
  • Seyahat planlamasını gösteren konaklama ve uçak bileti rezervasyonları.

Vize evraklarının hazırlanabilmesi için gidilecek ülke şartlarının mutlaka incelenmesi gerekir. İstenecek olan pasaport vb. ortak evraklar bulunsa da detaylı olarak farklı belgelerin talep edilmesi mümkündür. Evrak hazırlama süreci, vize başvurularının en temeli niteliğindedir. Vize ret cevabının alınması, çoğunlukla belgelerin hatalı olarak hazırlanmasından kaynaklanmaktadır.

Evrak hazırlama işlemleri için belirli bir vaktin ayrılması ve vize randevularının o şekilde oluşturulması önerilir. Belgelerde yer alan tüm bilgiler güncel olmalı ve talep edilene uygun olmalıdır. Vize evraklarında hatadan kaçınmak adına profesyonel kişilerin yardımına başvurulabilmektedir. Evraklar eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde teslim edilse dahi herhangi bir sebepten dolayı ret almak Konsolosluğa bağlı olan bir durumdur.

Vize Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vize alma işlemlerinin nasıl yapıldığı başvuru sürecine göre şekillenmektedir. Temel olarak yapılması gereken seyahat edilecek ülke Konsolosluğu tarafından istenen evrakların öğrenilmesidir. Evraklar öğrenildikten sonra belirli bir süre içerisinde eksiksiz olarak temin edilmelidir. Vize başvuru randevusunda başvuru formu ve diğer belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Daha önceden parmak izi vermemiş olan başvuru sahiplerinin şahsen parmak izi vermeleri gerekmektedir.

Vize alma işlemlerinde harç ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Harç ücretlerini ödemeyenlerin vize onayı alması mümkün değildir. Vize ücretleri, her sene güncellenmekte ve başvurulacak olan kişilere bilgi verilmektedir. Seyahat edilecek ülkeye bağlı olarak vize ücretleri, döviz şeklinde tahsil edilir. Örneğin Schengen ülkeleri için 2021 yılında belirlenen vize ücretleri 80 Euro şeklindedir. Kurlara bağlı olarak başvuru sahibinin ödeyeceği tutarda farklılıklar olabilmektedir.

Bazı durumlarda önceden parmak izi verilmiş olsa bile Başkonsolosluk tarafından yeniden istenebilmektedir. Başvuru belgeleri eksiksiz olarak teslim edildikten sonra belirli bir süre sonuçlanması beklenir. Vize başvurusunun onaylanması veya ret alması tamamen ilgili ülke Konsoloslukları’nın insiyatifinde olan bir durumdur. Konsolosluklar gerekli gördükleri takdirde ekstra evrak isteme haklarını saklı tutar. Başvuru sahipleri, gerekli görülen durumlarda mülakata çağrılabilir.

Başvuru sürecinin sonunda onay veya ret kararı çıkmaktadır. Onaylanan başvurularda başvuru sahibinin pasaportu kendisine vizeli şekilde teslim edilir. Ret alan başvurularda ise reddedilme sebeplerinin yazılı olduğu bir belge kişiye ulaştırılır. Vize başvurusunun neden reddedildiğinin açıkça görülebildiği bir evraktır. Başvuru belgelerinin eksikliğinden veya hatalı bilgi verilmesinden kaynaklı bir durumsa kişi tarafından düzeltilerek yeniden başvuru yapılabilir. Ödemesi yapılmış olan vize harç ücretleri, ret durumunda iade edilmemektedir. Şahsen vize başvurusu yapmak isteyenlerin seyahat edecekleri ülkenin vize koşullarından haberdar olması önem taşımaktadır.

Sosyal Medya

Sıkça Sorulan Sorular

Şahsen Vize Başvurusu İçin Konsolosluğa Gitmek Gerekir Mi?

Konsolosluğa vize için gitmenin gerekip gerekmediği seyahat edilecek ülke ve başvurulacak vize tipine göre değişmektedir. Uzun süreli ulusal vizeler için başvuruların doğrudan Konsolosluklara yapılması istenebilmektedir. Fakat Büyükelçilik ve Konsolosluklar, özellikle belirli zaman dilimlerinde çalışma yoğunluğuna sahip olabilir. Bu anlamda vize başvuru randevularının ileri tarihlere atılması durumuyla karşılaşılabilir. Konsolosluklar, resmi olarak yetki verdikleri kuruluşlar üzerinden başvuruların yapılmasın izin verebilmektedir. Belgelerin teslim edilmesi, vize ücretlerinin ödenmesi gibi süreçler o kurum üzerinden ilerlemektedir. Başvuru sahibinin aksi belirtilmedikçe işlemler sırasında orada olması önemlidir.

Şahsen Vize Nereden Alınır?
  • Büyükelçilik Konsolosluk Bölümü
  • Başkonsolosluk
  • Konsolosluk
  • Fahri Başkonsolosluk
  • Fahri Konsolosluk

Bize Mesaj Gönderin

Son Güncellemeler

Sorularınız için Vize Uzmanımız ile Hemen Görüşün

Tüm başvurularınıza ve sorularınıza hızlı cevap vermek için profesyonel kadromuzdan şimdi bilgi alabilirsiniz.

vizebasvuru dark logo

Vizebasvuru.com.tr online vize başvuru platformudur. Firmamız Kültür ve Turizm Bakanlığından A Grubu seyahat acentesi belgesine sahip, İzge Turizm ve Org. Tic. Ltd.Şti olarak hizmet vermektedir. Tüm profesyonel vize danışmanlık hizmetleri için bizlere dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

ofis iletişim bilgileri

Sosyal Medya & Bülten

Sektörden ve bizlerden son güncel haberleri almak için e-posta bültenimize kayıt olabilir ve bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

ülkeler

© 2021 Vizebasvuru.com.tr – Tüm hakları saklıdır.